Svi mi, bilo odrasli ili djeca, imamo jedinstveni energetski obrazac u sebi koji nas čini jedinstvenim i individualnim u svim aspektima. Za razliku od odraslih, djeca nemaju potrebu maskirati svoje reakcije i osjećaje zbog pritiska okoline, ili to, ovisno o uzrastu, čine manje. Oni se izražavaju onakvi kakvi jesu, njihova energija je čista i cjelovita i izražava se u potpunosti.

Da bismo ih razumjeli, važno je uvijek imati na umu, da iako od nas nasljeđuju puno toga i mogu nam biti više ili manje slični, ipak će uvijek razviti svoju vlastitu i samo njima svojstvenu jedinstvenu individualnu energiju. Čak i kod blizanaca, koliko god bili slični, individualna energija svakoga od njih može biti u potpunosti različita.

Razumijevanje energetskog obrasca naše djece, ali jednako tako i partnera, roditelja, te njihovih emocija, reakcija, onoga što vole i ne vole, hobija, strahova, snova, omogućuje nam da razumijemo i poštujemo njihovu individualnu percepciju kako sebe samih tako i svijeta oko njih. Tada nam postaje jasno zbog čega se ponašaju i reagiraju na određeni način. Primjerice, zašto se njima situacija koju mi možemo percipirati kao opasnu čini u potpunosti sigurnom; naravno može biti i obrnuto.

Individualna energija svakog pojedinog djeteta njegovo tijelo i um da bi se izrazila, u stanju zdravlja kroz osjećaje, emocije, percepcije i reakcije koje su primjerene određenoj situaciji i okolini. No jednako tako, izražava se i u stanju bolesti kroz sve ono što je ne usklađeno i ne odgovara situaciji i okolini.

Zamislimo da se petoro djece razboljelo od – primjerice – gripe; svatko od njih pet će na svoj jedinstven i poseban način opisati kroz što prolazi dok je bolesno. Primjerice, svi će imati povišenu temperaturu, što je uobičajeni simptom kod gripe, ali pri tome će se osjećati različito. Netko će se osjećati iscrpljeno i malaksalo i uopće neće biti žedan; drugi može postati nemiran uz pojavu nekih novih strahova i nervoze; treći može osjećati glad i recimo želju za hladnim pićima itd. Ukoliko im dozvolimo, svaki će pojedinac koji boluje od gripe ili bilo koje druge bolesti, opisati svoj vlastiti unutarnji obrazac poremećenog stanja koje proživljava u toj bolesti, a koji se izražava na svim nivoima – fizičkom, mentalnom i holističkom.

Cilj homeopatske konzultacije s djecom je prepoznati taj njihov jedinstveni unutarnji obrazac koji se proteže na svim nivoima njihovih bića, i onda pronaći takvo homeopatsko sredstvo koje se najbolje preklapa s tim obrascem. Da bismo u tome uspjeli, vrlo smo pažljivo osmislili svaki korak toga procesa.

Kako izgleda konzultacija s djecom? Naravno, to dosta ovisi i o uzrastu, ali ponekad se ne razlikuje mnogo od dječje igre. Jednako kao i kada radi s odraslima, homeopat ostavlja dovoljno prostora djetetu da u potpunosti izrazi taj svoj jedinstveni unutarnji obrazac, sve nelogičnosti i neracionalnosti koje su duboko u njemu i utječu na mnoge aspekte njegovog života. Za razliku od odraslih koji se uglavnom izražavaju riječima, kod djeteta to može biti i kroz pjesmu, ples, igru, i vrlo često kroz crteže.

Pri radu s djecom osobito smo pažljivi da nam ne promakne ništa što bi nas moglo dovesti do potpunog razumijevanja njegove nutrine. Tako da, osim što pažljivo promatramo dijete, razgovaramo s djetetom ukoliko je to moguće i ako je u stanju verbalno se izraziti. Zapažanja roditelja, najčešće majke, također su vrlo važan dio razgovora. Pri tome smo posebno pažljivi u nastojanju da prepoznamo ono što nam majka govori temeljem promatranja djeteta, za razliku od onog dijela njezine priče u kojemu ona možda započinje pričati svoju vlastitu priču, vlastita uvjerenja i shvaćanja, koja nam u tom trenutku nisu toliko potrebna. Zanima nas samo ono, što dijete spontano i samo od sebe radi, često dok je samo ili misli da je samo, a ne ono što je naučilo od roditelja ili okoline, što predstavlja skup uvjerenja njegove obitelji, možda neka religijska uvjerenja, pravila lijepog ponašanja i slično.

Od velikog je značaja i majčina trudnoća, s obzirom da se djetetova energija izražava od samog začeća kroz promjene u majci. Tu nas zanima sve novo što se pojavilo u majci, a što nije dio nje same ili njezine osobnosti prije ili nakon trudnoće. Ovdje nas zanima sve, od posebnih žudnji ili averzija prema nekoj hrani, pa sve do možda nekih novih misli koje su se pojavile, snova, strahova i bilo kakvih promjena u ponašanju i osobnosti.

Ovakav način rada, gdje ne slušamo samo ono što govore roditelji, ili samo vjerujemo vlastitim zapažanjima, nego gdje koristimo kombinaciju zapažanja sa različitih područja uključujući period trudnoće, od iznimne je važnosti. Jer dok nas neko opažanje samo u jednom od tih područja lako može odvesti na krivi trag u razumijevanju djeteta, kombinacija više različitih područja, pri čemu u više njih zapažamo isti obrazac, sasvim nas sigurno vodi u pravom smjeru, odnosno u smjeru holističkog razumijevanja djeteta.

Kada na ovakav, holistički način, prepišemo djetetu homeopatsko sredstvo, očekujemo da će i izlječenje biti holističko. Kako samo sredstvo nije prepisano samo temeljem fizičkih simptoma bolesti, tako očekujemo da će se promijeniti ne samo fizička slika, nego i ponašanje, emocije, osjećaji, reakcije i senzacije, koje polako postaju sve više usklađene sa situacijama i okolinom u kojoj se dijete nalazi. Kako polako dolazi do svih tih promjena, i njegovi snovi i strahovi se počinju mijenjati u pozitivnom smjeru. Djetetova izmijenjena percepcija postaje sve više uravnotežena što stvara važan preduvjet za razvoj i nadgradnju svih njegovih individualnih potencijala koji se tek trebaju razviti.