Indijski homeopat dr. Rajan Sankaran je – polazeći od načela klasične homeopatije na kojima se njegovo učenje temelji – sa svojim suradnicima i učenicima usmjerio homeopatiju u novom, modernom, smjeru. Zahvaljujući svojem izvrsnom poznavanju djelovanja homeopatskih sredstava uočio je određene poveznice među njima te je razvio metodu senzacije i poseban način prepisivanja homeopatskih sredstava, koji se ne temelji samo na fizičkim, mentalnim ili emocionalnim simptomima, nego traži u osobi najdublje jedinstvene obrasce koji mijenjaju čovjekov pogled na svijet, njegov doživljaj sebe i svijeta oko sebe. Ti obrasci postaju dio unutarnje energije svakog pojedinca i mehanizam preživljavanja i suočavanja sa svijetom koji nas okružuje. Oni predstavljaju našu izmijenjenu percepciju stvarnosti.

Ta druga vibracija narušava harmoniju ljudskog bića i njegove energije te postaje uzrok njegovog izmijenjenog načina reagiranja, osjećanja, razmišljanja i djelovanja, a time i najosnovniji uzrok raznih bolesti i tegoba na svim razinama. Rajan Sankaran je to nazvao ‘Drugom pjesmom’ (The Other Song).

Moderna, odnosno senzacijska homeopatija se bavi upravo s prepoznavanjem i traženjem te druge vibracije, druge pjesme u nama, koja remeti našu osnovnu ljudsku prirodu i uzrokuje neravnotežu na svim razinama.

Kako bismo homeopatski razgovor vodili kao potpuno nepristrani promatrači i na najobjektivniji način pristupili svakom pojedincu, kod svakog individualnog razgovora koristimo se tehnikom ‘svjedočenja slučaja’, koju je razvio dr. Dinesh Chauhan, jedan od najbližih suradnika dr. Rajana Sankarana i svjetski poznat homeopat koji svake godine održava seminare u više od 15 zemalja svijeta i jedan je od najznačajnijih predstavnika metode senzacije.