Homeopatija je djelotvoran i priznat način prirodnog iscjeljenja, koji stimulira i podupire čovjekov prirodni sistem samoozdravljenja. Klasična homeopatija razumije bolest kao neravnotežu čovjekove unutarnje energije – vitalne sile. Homeopatija ne uklanja simptome bolesti i ne liječi određene bolesti, nego čovjeka kao cjelinu.

Homeopatija se temelji na tri osnovna načela:

  1. Cjelovitost ili holizam – to znači da na čovjeka gleda kao na cjelinu odnosno ne odvaja simptome bolesti i čovjekovo cjelovito energijsko stanje.
  2. Individualizacija, što znači da se na svakog pojedinca gleda individualno i da je svako homeopatsko sredstvo prepisano temeljem jedinstvenih osobina te osobe. Čak i kada veći broj ljudi pati od iste fizičke tegobe ili bolesti, ukoliko se i njihovi ostali simptomi ne preklapaju, vjerojatno će svatko od njih dobiti različiti homeopatski lijek.
  3. Similimum – što znači da slično liječi sličnim. Tražimo takvu supstancu iz biljnog, mineralnog ili životinjskog svijeta, koja upravo izaziva simptome slične simptomima bolesti na svim razinama. Ta supstanca potiče čovjekovu vitalnu silu i proces samoiscjeljenja na svim razinama, iznutra prema van i od najvažnijih organa prema manje važnima, sve dok proces ne dovede do potpunog iscjeljenja.

Klasična homeopatija je nastala prije 200 godina i od tada se intenzivno razvija, do danas poznajemo već oko 6.000 različitih homeopatskih lijekova i više različitih smjerova i pristupa. Mnogi svjetski poznati homeopati su pripomogli njezinom razvoju i povećali njezinu učinkovitost u potrazi za similimumom i prepisivanju pravog sredstva. 

Njemački liječnik Samuel Hahnemann, koji se smatra ocem homeopatije, je još za svoga života opisao sva temeljna načela homeopatije, i postavio osnovne temelje, koje koristimo i danas u našem radu.