Nakon što se konačno odlučimo obratiti homeopatu, odaberemo klasičnog homeopata, dobijemo svoj konstitucijski homeopatski pripravak, često se postavlja pitanje – što sada? Hoćemo li ikada više biti bolesni nakon što smo uzeli pripravak? Ako budemo bolesni, što onda? Hoće li taj pripravak poput čarobnog štapića zauvijek otkloniti sve naše tegobe, koje god bile i kad god se pojave? Hoćemo li ikada više imati ikakvih mentalnih ili emocionalnih tegoba ili smo zauvijek izliječeni na svim razinama?

Najprije da pojasnim što je to konstitucijski homeopatski pripravak. Pojednostavljeno rečeno, klasična homeopatija funkcionira tako da – ovisno o simptomima koji se kod neke osobe pokažu na svim razinama, znači fizički, mentalno, emocionalno i još dublje na razini energije – odabiremo onaj pripravak koji najbolje pokriva većinu tih simptoma, tzv. similimum. Similimum često nazivamo konstitucijskim pripravkom.

Nakon što osoba uzme similimum, dolazi do pokretanja vitalne sile, na način da tijelo i duh sami odabiru najbolji mogući način iscjeljenja potreban upravo toj osobi. Kako je sve u homeopatiji individualizirano, tako je i ovo vrlo individualno – netko odmah osjeti promjene, netko tek nakon nekog vremena, što ovisi o mnogim činiocima i stanju u kojem je osoba inicijalno došla na razgovor.

Kako vrijeme ide, postoji mogućnost da se razbolimo na fizičkoj razini, recimo da počnemo kašljati i povisi nam se tjelesna temperatura. Logično pitanje koje se postavlja je – da li uzeti svoj konstitucijski pripravak? Da li se konzultirati s homeopatom? Možda je netko u jednom od brojnih članaka koje je pročitao o homeopatiji pronašao da se za takve tegobe daju neki potpuno drugi homeopatski pripravci od onih koje on uzima. Ili je čuo da je njegova kolegica za slično stanje zvala homeopata i dobila potpuno različit pripravak od svog konstitucijskog.

Ova i slična pitanja često nas mogu ostaviti zbunjenima. Kako odgovoriti na sve ove nedoumice?

Iako može zvučati komplicirano, odgovor je zapravo prilično jednostavan. U svakoj novoj situaciji u kojoj se osoba nalazi, bilo da se radi o fizičkoj bolesti ili nekoj mentalno-emocionalno stresnoj situaciji, sve što radimo je da zapravo ponovo uzimamo totalitet simptoma određene osobe i temeljem toga donosimo odluku kako nastaviti s tretmanom. To je zlatno pravilo kojim se vodimo dok radimo. Bez donošenja vlastitih zaključaka, mišljenja i teoretiziranja, samo objektivno promatramo osobu pred sobom i gledamo imamo li isti i drugačiji skup simptoma od onih temeljem kojih je osobi bio potreban prvi, tzv. konstitucijski pripravak.

Ukoliko su simptomi isti na svim razinama, akutno stanje u kojoj se osoba nalazi predstavlja agravaciju njezinih simptoma i očekujemo da će ranije prepisani konstitucijski pripravak pomoći.

Ukoliko se pojave novi simptomi, koje ranije nismo opazili, i primijetimo da je osoba u nekom drugom stanju, zaključujemo da joj je potreban neki drugi pripravak za akutnu bolest u kojoj se nalazi i nastavljamo tretman u tom smjeru.

Ovo pravilo vrijedi kako za akutne bolesti, tako i za druga stanja u kojima se možemo naći uslijed stresa svakodnevnog života. Jednostavno su ponekad vanjske okolnosti oko nas odviše snažne i ne možemo izbjeći njihov utjecaj na nas bilo na fizičkoj ili na dubljim razinama, uslijed čega dolazi do pogoršanja našeg stanja i naših simptoma. I to su onda trenuci kada je dobro ponovo uzeti homeopatski pripravak ili uzeti neki drugi ukoliko se pokaže potreba za time i tako si pomoći da se brže vratimo u ravnotežu i sklad.

Ukoliko je riječ o akutnoj bolesti naravno da razgovor neće biti jednako dubok i samim time trajati jednako dugo kao u slučaju prve konzultacije, iz razloga što je u takvim situacijama potrebno djelovati brzo, ali svejedno ćemo u kratkom vremenu provjeriti osim fizičkog i mentalno i emocionalno stanje osobe koja je pred nama.

Da zaključimo – unatoč konstitucijskom tretmanu pomoću kojega dolazimo u ravnotežu i sklad na svim razinama, vanjski utjecaji raznih stresnih situacija, odnosa, pa i samih bolesti koje dolaze izvana (najčešće razne epidemije i druge zarazne bolesti), mogu poremetiti tu ravnotežu uslijed čega dolazi do pogoršanja našeg fizičkog, emocionalnog i/ili mentalnog stanja, iako nam je možda neko vrijeme prije toga bilo puno bolje. To je najbolji trenutak ili za ponovno uzimanje homeopatskog pripravka u dogovoru s homeopatom ako se za to ukaže potreba, ili za uzimanje drugog pripravka, ako se prilikom konzultacije pokaže neka druga slika simptoma.